HTML

Vallásos élet állomásai: a szentségek

Kereszteléssel, bérmálással, áldozással, gyónással, betegek kenetével, házasság szentségével és a papság szentségével kapcsolatban hozzászólhatsz, kérdéseket tehetsz fel! Igyekszünk válaszolni!

Friss topikok

  • dita23: Vajon melyik fogadalom a legnehezebb? Sokszor gondolkodtam azon, hogy milyen is lehet egy pap élet... (2011.04.04. 17:48) Egyházi rend, papság
  • tarziciusz: elmozdulás megtörtént. már a két lelkipásztor ott volt az egy szem kiszolgáltatáson. most a hívőkö... (2009.12.14. 12:01) Betegek kenete
  • tarziciusz: szerintem a keleti hagyománynak és a nyugatinak is meg vannak az értékei, a nyugati mellett talán ... (2009.12.14. 11:59) Bérmálás
  • tarziciusz: látom nem hozza lázba az embereket ez a szentségi téma sem! ez a mi hibánk is, nem jól közvetítünk... (2009.12.14. 11:57) Keresztség

Linkblog

Archívum

Egyházi rend, papság

2009.10.03. 19:50 Patriotnn

Az egyházi rend tagja, a pap, a klerikus sokfélét jelent:

  • a szent világával való kapcsolattartót, hídverőt;
  • vezetőt, kiválasztottat, öreget (presbyteros);
  • a vallási hagyomány letéteményesét;
  • a szent cselekmény, az áldozat bemutatóját, az előimádkozót stb.

Jézus Krisztus az apostolok és a 72 tanítvány kiválasztásával látható szervezeti egyházat alapított, s rájuk bízta a Szentlélek vezetésével a megváltás művének folyatatását, az Isten országának hirdetését.

Az egyházi rend kétfajta hierarchiába szerveződik:

  • Az egyik a szentségi hierarchia (vertikális vonal) és három fokozata van: diakónus, pap, püspök. Ez szenteléssel történik és végérvényes. Lényegében ez az egyházi rend szentsége.
  • A másik hivatali hierarchia (horizontális vonal), amely az előbbire épül, s iktatással, kinevezéssel történik, s visszavonható. Ide tartozik: káplán, plébános, esperes, kanonok, helynök, perjel, apát, segédpüspök, megyéspüspök, érsek, prímás érsek, bíboros, pápa. A felsorolás nem teljes és a sorrend sem teljesen egymásra épülő hierarchia mint a szentségi hierarchia.

 

Azok a férfiak, akik elhivatottságot éreznek Jézus Krisztus ügyének sajátos szolgálatára, a Püspöknél kell jelentkezzenek, aki papnevelő intézetbe küldi. Előírás, hogy legalább 3 évet töltsön a papnövendék elzárt körülmények között, amelyet a papnevelő intézetek hivatottak biztosítani, mégpedig abból a célból, hogy felkészüljön arra a 4-szeres eskütételre, amelyet a szentelés előtt kell megtenniük, hogy szabad útjuk legyen szentség felvételéhez. Esküt teszünk először is a hitre, ahogyan azt a Katolikus Egyház tanítja általánosságban és részleteiben is. Másodszor esküt teszünk a püspöknek/elöljárónak való engedelmességre. Harmadsorban esküt teszünk egy adott területre(egyházmegye, vagy szerzetesrend), hogy annak határain belül fogunk szolgálni. Utoljára de nem utolsó sorban esküt teszünk a nőtlenségre, amelyet Krisztus és Isten országa szeretetéért vállalunk, s amiből spirituális erőt nyerünk lelkipásztorkodáshoz.

Az egyházi rend feladata: őrizni és továbbadni mindazt, amit Jézus és a Szentlélek ránk hagyományoz! Az egyházi rend tagjai sajátosan részesülnek Krisztus papi, prófétai és királyi hatalmából és küldetéséből.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szentsegek.blog.hu/api/trackback/id/tr131425532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dita23 2011.04.04. 17:48:30

Vajon melyik fogadalom a legnehezebb? Sokszor gondolkodtam azon, hogy milyen is lehet egy pap élete? Én egyetértek a nőtlenséggel, ez egy nagy fogadalom és nagy lemondás, de Istenért mindent oda kell adni...A hívőknek azonban erőt kellene adni ehhez és segíteni a lelkipásztorukat ebben a dologban, hogy hogyan? Hát sok szeretettel, beszélgetéssel, szolidaritással. Én sok-sok erőt és kitartást kívánok munkájukhoz és fogadalmunkhoz!
süti beállítások módosítása