HTML

Vallásos élet állomásai: a szentségek

Kereszteléssel, bérmálással, áldozással, gyónással, betegek kenetével, házasság szentségével és a papság szentségével kapcsolatban hozzászólhatsz, kérdéseket tehetsz fel! Igyekszünk válaszolni!

Friss topikok

  • dita23: Vajon melyik fogadalom a legnehezebb? Sokszor gondolkodtam azon, hogy milyen is lehet egy pap élet... (2011.04.04. 17:48) Egyházi rend, papság
  • tarziciusz: elmozdulás megtörtént. már a két lelkipásztor ott volt az egy szem kiszolgáltatáson. most a hívőkö... (2009.12.14. 12:01) Betegek kenete
  • tarziciusz: szerintem a keleti hagyománynak és a nyugatinak is meg vannak az értékei, a nyugati mellett talán ... (2009.12.14. 11:59) Bérmálás
  • tarziciusz: látom nem hozza lázba az embereket ez a szentségi téma sem! ez a mi hibánk is, nem jól közvetítünk... (2009.12.14. 11:57) Keresztség

Linkblog

Archívum

Betegek kenete

2009.10.03. 19:08 Patriotnn

Jak 5,14: "Beteg valamelyitek? Hívassa el az Egyház elöljáróit, és azok imádkozzanak fölötte, s kenjék meg olajjal az Úr nevében."

Régen utolsó kenet volt a neve, mert az elhalálozás előtt éltek ezzel a szentséggel. Helyesebb betegek kenete kifejezés, mert többször is részesülhetünk ebben a szentségben, ha súlyos testi betegségben, lelki krizisben vagyunk. E szentség célja, hogy a Jézussal való találkozás ezen szertartáson keresztül testi-, és főleg lelki erőt adjon elsősorban az Isten akarata elfogadásához, a lelki gyógyuláshoz, és esetleg a testi gyógyuláshoz.

Isten a lelkünket akarja elsősorban megmenteni. Sok pap(többek között én is) számol be arról, hogy vannak, akik betegek szentségében részesültek, rövidebb-hosszabb ideig éberebb állapotba kerültek, enyhültek fájdalmaik, alkalmat kaptak a hitük, kapcsolataik felülvizsgálatára.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szentsegek.blog.hu/api/trackback/id/tr671425448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarziciusz 2009.10.14. 09:29:04

mint minden szentség ez is közösségi, ezért a közösségben és liturgia keretében való kiszolgáltatás célszerű (ha a betegek körülményei ezt engedik!).
jónak tartanám, hogy az évi egyszeri alkalomból, minimum kettőször lenne a szentség ilyenformán való kiszolgáltatása, vagy mindegyik templomunkban más-más időpontban lenne (2-3 hónapos eltolódással a 4 templomban, adott napon is talán többször (lényeges az hogy az egy misébe járók közössége együtt járuljon a szentség felvevéséhez ill. legyen jelen a "saját" közösségével)).
itt Mohácson ez talán még az egy közösséggé válást is szolgálná!
a szentségek hatékony kegyelmi jelek, így a kiszolgálótól, a fogadótól függetlenül is hatnak, DE! a "hatékonyságukat" fokozza ha mind a kiszolgáltató (aki Krisztust képviseli) és mind aki befogadja a szentséget (Krisztust) az krisztusi lélekkel és magatartás-gesztus- cselekvés sorral teszi.
ha a kiszolgáltatás a közös bűnbánati cselekedet (amit megelőz és semmiképpen ki nem hagy, az egyéni)- betegek kenete - szentáldozás keretében történik, hát az már ...

tarziciusz 2009.12.14. 12:01:05

elmozdulás megtörtént.
már a két lelkipásztor ott volt az egy szem kiszolgáltatáson.
most a hívőkön a sor!
süti beállítások módosítása